A déligyümölcsök táplálkozástani jelentősége, hogy szélesítik a hazai gyümölcsválasztékot, főleg télen jelentős C-vitaminforrások. Sok ásványi anyagot (K, Na, P stb.) tartalmaznak, cukor- és savtartalmuk egészséges, íz- és aromaanyagai gazdagok, újdonságot jelentenek a hazai gyümölcsök között. 
Telített és telítetlen zsírsavtartalmuk kedvező, sok zsírban oldódó vitamint és értékes ásványi sókat tartalmaznak az olajas magvak, diófélék, mogyorófélék.
A déligyümölcsök friss változatai télen gazdagítják a gyümölcsválasztékot, hiszen ilyenkor csak alma, körte és befőttek vannak hazánkban.
Kedvező érésük (utóérésük) segíti a nagy távolságok miatti károsodást megelőzését. A banán, citrom zölden érkezik hazánkba, így jobban bírja a szállítást. A raktározás során, utóérési folyamaton megy át, azaz színe, íze, állománya kedvezően megváltozik, fogyasztásra alkalmas lesz. 
A déligyümölcsök fontos importcikkek, melyekért exporttermékekkel fizethetünk, ezzel segítve a külkereskedelmi kapcsolatokat. 

Forrás: Sulinet